متغیرهای موثر بر رفتار دندانپزشکی کودکان
کودک مضطرب و ترسویی که پیشگویی ملاقات ناخوشایندی را می کند، در مقایسه با کودکی که ترس و اضطراب کمتری دارد، بیشتر مستعد بدرفتاری و بدخلقی است. اضطراب و ترس، بر رفتار کودک تاثیر میگذارد و در موفقیت ملاقات دندان پزشکی تعیین کننده است.
اضطراب مادری:
بیشتر تحقیقات نشان دهنده ی رابطه ی مهمی بین اضطراب مادر و کودک از نظر همکاری در اولین ملاقات دندانپزشکی است، اضطراب مادران بر کودکان در تمام گروه سنی تاثیر دارد ولی بیشترین تاثیر برای کودکان زیر ۴سال است.
به خاطر داشته باشیم که کودکان دقیقا متوجه حالات روحی ما می باشند و کوچکترین سخن نسنجیده می تواند بر آنها تاثیر داشته باشد، لذا خواهشمند است به هیچ عنوان هیچ سخنی ولو کم اهمیت در مورد تجارب دندان پزشکی خود و یا دیگران در محیط خانه، به میان نیاورید، چون ممکن است کودک به ظاهر مشغول کار دیگری باشد ولی سخنان شما را بشنود.
از والدین محترم و از کلیه کسانی که به هر نحوی با کودک در ارتباط می باشند تقاضا می شود به هیچ وجه در مورد کارهای دندان پزشک (تزریق،درد ،کشیدن دندان ،سرو صدای ابزار…)به کودک توضیح ندهید ،این کار را به دندان پزشک و کادر او محول نمایید.
والدین مردد و مضطرب در جلسه ی درمانی ،صددرصد بر روی رفتار کودک تاثیر منفی میگذارند
در جلسه ی درمانی باید به دندانپزشک اعتماد داشته باشیم و آرامش خود را حفظ کنیم در غیر اینصورت کودک از حالات چهره ی ما به اضطراب و دلهره ی ما پی میبرد و دچار ترس و وحشت از اتفاق پیش رو میشود
در جلسه ی درمان کودک فقط و فقط باید با دندانپزشک در ارتباط کلامی باشد
هیچ کسی حتی دستیار دندانپزشک هم نباید در توضیح مسایل درمانی دخالت کند
کودک باید کاملاً متوجه باشد که در مطب دندانپزشکی ،این دندانپزشک میباشد که مسوول امور مطب میباشد
این امر خیلی مهم است چون در غیر اینصورت کودک به علت دریافت ارتباط از چند سو ،دچار سردرگمی میشود و همین سردرگمی باعث ایجاد اضطراب بیشتر میگردد
برای همین است که در بیشتر مطبهای دندانپزشکی کودکان از پذیرش والدین در اتاق درمان خودداری میگردد.
نقش والدین قبل از مراجعه به دندانپزشک بسیار مهم است
والدین آگاه و مسوول همیشه کودکان خود را به خوبی آموزش میدهند تا در جلسه ی درمانی دچار اضطراب و ترس بی مورد نگردند
تاریخچه پزشکی :
کودکانی که دارای تجربه مثبت پزشکی هستند، با دندان پزشکان همکاری بهتری دارند. کیفیت ملاقات ها مهمتر از تعداد آنهاست.
دردی که کودک در ملاقات های پزشکی قبلی تجربه کرده است نکته ی مهم دیگری در تاریخچه ی پزشکی اوست . این درد ممکن است خفیف یا شدید ،حقیقی یا حتی خیالی باشد.
باورهای والدین در مورد درد ملاقات های پزشکی گذشته بر رفتار کودک در محیط دندان پزشکی کاملا موثر است. در واقع والدین به افکار کودک خود جهت میدهند. این جهت دهی اگر مثبت و به دور از سخنان منفی باشد کودک را مشتاق درمان خواهد کرد.
آگاهی از مشکل دندانی:
برخی از کودکان ممکن است از مشکلات دندانی خود آگاه باشند که باعث گرایش منفی خواهد بود. چنین رفتاری ممکن است از طرف والدین خواسته یا ناخواسته به کودک منتقل گردد. این متغیر اهمیت ملاقات های دندان پزشکی قبل از بروز مشکل را نشان می دهد.